Woensdag 13 en 27 november: museumgroepen naar “Vive l’impressionisme!” in het Van Gogh museum.
Let op: middag rondleiding begint om 14.00 uur.
In 1874 werd het schilderij Impression, soleil levant van Claude Monet door een criticus laatdunkend ‘niet meer dan een schets, een impressie’ genoemd. Dat was voor de exposerende groep kunstenaars aanleiding om zichzelf voortaan met de geuzennaam Impressionisten aan te duiden. De tentoonstelling uit 1874 werd vervolgens gezien als de geboorte van het impressionisme. Omdat dit nu 150 jaar geleden is, toont het Van Goghmuseum met Vive l’impressionisme! een groot aantal impressionistische topstukken uit Nederlandse collecties.
Het impressionisme
Kunstenaars als Claude Monet, Edgar Degas, Camille Pissarro, Berthe Morisot, Alfred Sisley en Paul Cézanne wilden geen modern-realistische stukken schilderen. Want ieder beeld dat wij zien, verandert voortdurend onder invloed van lichtval, weersinvloed en door de persoonlijke beleving van de toeschouwer. Deze vernieuwende kunstenaars vingen in losse penseelstreken en felle kleuren op hun doeken de lichtval van een specifiek en veranderlijk moment. Zij schilderden vanuit hun individuele, persoonlijk blik, liefst in de buitenlucht waar de invloed van licht en atmosfeer altijd anders is en kleuren hun specifieke waarde geeft.
Dat was totaal nieuw. Monet schilderde ooit een groot doek in zijn tuin, hij had op de plek ervóór zelfs een geul laten graven waarin hij het hele doek kon laten zakken zodat hij ook de bovenkant ter plekke kon schilderen. Toen zijn vriend Courbet, een naturalist, dus schilder van de stroming vóór hem, hem bezocht, zag hij dat Monet niet werkte. ‘Waarom niet?’ vroeg hij. ‘Omdat het licht veranderd is, ik wacht op hetzelfde licht als ik had bij de rest van het doek’. ‘Maar dan kun je toch de achtergrond van het landschap doen?’ Daar was Monet het niet mee eens, hij wist dat hij alleen een volledige eenheid kon bereiken als het hele schilderij in hetzelfde licht werd uitgevoerd. Courbet had er niets van begrepen.
De tentoonstelling Het Van Gogh Museum toont in deze tentoonstelling de mooiste schilderijen uit publiek en particulier bezit in Nederland, samen met impressionistische pastels, sculpturen, tekeningen en prenten. Ook besteedt de tentoonstelling aandacht aan de vraag wanneer en hoe deze Franse werken in Nederland terecht zijn gekomen. Was Nederland wel klaar om een moderne kunststroming uit Parijs te omarmen? De tentoonstelling laat zien hoe de visionaire blik en kordate optredens van een aantal particulieren, onder wie Theo van Gogh, ervoor zorgden dat diverse pareltjes hun weg vonden naar Nederland. Daar gaan wij van genieten!
Bregtje .
Praktische informatie.
We gaan naar binnen op een groepsticket. De contactpersoon heeft dit entreebewijs. Iedereen moet wel zijn MJK laten scannen. Het hangt van de medewerker van de dag af of dit per persoon moet, of dat de contactpersoon de MJK’s moet verzamelen en dan in één keer moet afgeven. Dat horen we ter plekke.
Verzamelen 10 minuten voor aanvang van de rondleiding bij de groepsingang van het Van Gogh, dat is de “oude ingang” aan de Paulus Potterstraat. Voordeel: je staat overdekt! Wees op tijd, we moeten als groep naar binnen.
Karin