Donderdagmiddag ( let op niet dinsdag maar donderdagmiddag) 21 november 2024: Luc Amkreutz met een lezing over de Bronstijd.
Luc Amkreutz studeerde archeologie en prehistorie aan de Leidse faculteit der archeologie. Sinds 2008 werkt hij in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden als conservator van de prehistorische collectie. Bijzonder hoogleraar Luc Amkreutz promoveerde in 2013 op een studie naar het neolithisatie proces in Noord West Europa en hij vertelde ons in 2023 in een zeer enthousiast ontvangen lezing over Doggerland welk gebied 8000 jaar geleden verdween onder de golven van de Noordzee. Luc Amkreutz stelde de huidige en eerste overzichtstentoonstelling in Nederland samen over de Bronstijd ( 2000 tot 800 voor Christus) welke van 8 oktober 2024 tot 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en komt ons daar over vertellen in zijn lezing genaamd:
Bronstijd. Vuur van Verandering.
Meer dan 4000 jaar geleden breekt een nieuwe periode aan in Europa: de bronstijd. Brons, een legering van koper en tin wordt snel populair. Taai, hard en glimmend als goud in de zon is het geschikt voor duurzame wapens, werktuigen en sieraden. Een nieuwe behoefte ontstond en in het kielzog daarvan grote sociale, economische en religieuze veranderingen. Europa raakt intensief verbonden door handel, migratie en uitgestrekte netwerken. Het nieuwe metaal leidt tot het ontstaan van elites, technologische innovatie en prachtige objecten van brons, goud en barnsteen. Er is sprake van verstrekkende contacten, tot Egypte en het Nabije Oosten, en grootschalige landinrichting. We zien nieuwe rolverdelingen en een vroege vorm van geld, maar ook duidelijke sporen van geweld en oorlog. Je zou kunnen zeggen dat de bronstijd een sleutelperiode in onze Europese geschiedenis was. Tegelijkertijd is het ook een vervreemdende wereld, met grafheuvels en mysterieuze kostbare offers in veen en rivier. Aan de hand van prachtige voorwerpen en interessante ontdekkingen neemt de spreker u mee naar deze bijzondere periode. Op zoek naar wat de bronstijd wel en niet is.
Hanneke van den Boomen.
…