Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Museum Van Loon

april 13 @ 11:00 - 14:30

Op woensdag 13 april gaan de 2 groepen van de museumclub naar museum Van Loon. 

 

In de 17de eeuw bouwde een vermogend koopman aan de chique Keizersgracht twee identieke woonhuizen, een voor zichzelf en een voor de verhuur. In dit deel van de Keizersgracht lag aan de achterkant een extra straat voor een koetshuis en stallen op eigen terrein. Aan de voorzijde  bekroonde hij de gevel in Italiaanse stijl met een balkonlijst, dat was hipper dan de een fronton, de klassieke Griekse stijl van de renaissance. Er bovenop kwam een beeld van handelsgod Mercurius.

De koopman zelf bewoonde het riante linker huis dat de eeuwen trotseerde. Het veranderde diverse keren van stijl maar steeds bleven de gevel én de oorspronkelijke keuken intact. Ook het koetshuis kwam ongeschonden de eeuwen door.

Eind 19de eeuw kwam het huis in handen van de familie Van Loon en werd de inrichting naar de mode toen, middeleeuws, en vol. Er stonden neogotisch meubilair, palmen in potten, piëdestals met verse boeketten uit de tuin of droogboeketten met pauwenveren en overal hingen voorouderportretten. De tuin werd romantisch landschappelijk, de tuinman plantte een twijg van een beukeboom en het koetshuis was volop in gebruik. En alles stond onder de hoede van de vrouw des huizes bijgestaan door haar staf van 10 tot 15 man/vrouw aan personeel.

Contactpersonen:  Miep-Bakker-Dinkgreve en Ada Verkaik

Gegevens

Datum:
april 13
Tijd:
11:00 - 14:30
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam
Amstel
Amsterdam,
+ Google Maps