• Dit evenement is voorbij.

Musea 9 februari 2022

februari 9 @ 11:00 - 14:30

Start van de museumclub woensdag 9 februari 2022

Verzamelen: De Nieuwe Kerk te Amsterdam in het entreegedeelte

Groep 1: Contactpersoon Miep Bakker: start 11 uur

Groep 2: Contactpersoon Ada Verkaik: start 13 uur

Gids: Bregtje Viergever

Vergeet niet uw museumkaart mee te nemen want we maken natuurlijk geen echte wandeling maar gaan de Nieuwe Kerk in”.

Maison Amsterdam – de stad, de mode, en de vrijheid.

In deze ode aan ‘Amsterdam, de stad waar alles aan kan’ zien we hoe vrijheid zich uit in de Amsterdamse kledingstijl van vroeger en nu.

Kleding uit het straatbeeld, beginnend op de Dam en kleding van Amsterdamse ontwerpers die in de hele wereld gedragen wordt. Van de spijkerbroek uit de jaren 60  van de vorige eeuw tot een hedendaags virtueel ontwerp voor een hippe versie van jezelf op de computer.

We lopen van de Dam langs een catwalk vol modellen, waarvan u er wellicht een paar herkent. Mathilde Willink draagt de leren luipaardmantel van Fong Leng waarin Carel Willink haar schilderde. Naast haar staat een model in een 3-D geprinte jurk van Iris van Herpen. Een bruidje loopt in spectaculaire trouwjurk van Mart Visser. De jurk was de climax van diens eerste eigen modeshow in Amsterdam in 2020. Het is moeilijk lopen voor de bruid, want bij iedere pas wuiven lange rechtopstaande sprieten uit het decolleté in haar gezicht. Puck en Hans schitteren met een knalrode discobroek naast een fuchsiarode cirkeljas van Frans Molenaar. De Marokkaan Karim Adduchi maakt furore in Arabië, een van zijn kleurrijke ontwerpen waarin hij Christelijke, Islamitische en Joodse elementen verwerkt, staat deze maand op de cover van de Vogue Arabia.

Jonge hedendaagse ontwerpers die trendsettend zijn op het gebied van gender, diversiteit en duurzaamheid krijgen veel aandacht. Misschien kent u Duran Lantink, hij werkt graag met mensen met het Downsyndroom, vanwege hun onbegrensde vrijheid van fantasie. Van Lantink zien we de roze vaginabroek die hij ontwierp voor de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe.

In de negentiende eeuw mocht de schilder Isaac Israëls modellen tekenen in modehuis Hirsch, in de twintigste eeuw werkte Max Heijmans daar, hij begon er als hoedenontwerper. Heijmans hoort in het rijtje van Frans, Frank, Max en Dick. Hun favoriete modellen Tanja Trijbels en Sophie van Kleef komen ook voorbij. Sophie dronk ranja met een rietje en was getrouwd met de zanger Johnny Lion.

Onze wandeling door Amsterdam gaat van de hippies op de Dam naar hartjesdag op de Zeedijk, en we wandelen door het Vondelpark waar vrijgevochten durfal-dames ooit in rijwielrok fietsten. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd de vrijheid daar gevierd door hippies in Indiajurk en flowerpower. We nightclubben in de Roxy en de IT om te eindigen met de viering van de gender-vrijheid met de Amsterdam Rainbowdress. En, uiteraard, met een trouwjurk. Een Valentino, gedragen bij de mooiste trouwerij ooit in de Nieuwe Kerk, die van onze nationale oogappel en fashion-koningin Maxima.

Uit deze veelheid van tijden en stijlen maak ik voor u een selectie om ruim een uur te genieten van al wat Amsterdammers in hun vrijheid van geest durfden, en durven te dragen.

Miep Bakker 020-8896434/ 06-10816348

Ada Verkaik 020-6598850