Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing over IJspret

december 12 @ 13:30 - 15:30

Lezing 12 december: IJspret van Krzysztof Dobrowolski – Onclin.

 

De lezingen beginnen om 13.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Er is een theepauze van een half uur. Over het algemeen zijn de lezingen voor leden van de Vereniging van Vrouwen van Badhoevedorp  gratis. Sommige lezingen kosten voor leden 5 euro.                                                                                                                 Niet-leden, ook mannen, zijn van harte welkom! Niet leden betalen 12,50 euro aan de zaal. Men hoeft zich niet aan te melden voor de lezingen van de VVB.

Dinsdagmiddag 12 december 2023 wordt er een presentatie verzorgd  door Krzysztof Dobrowolski-Onclin, die cum laude afstudeerde in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en die aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau studeerde. Afgelopen april gaf hij de lezing Pasen in de kunst, welke voordracht met veel enthousiasme door onze leden werd ontvangen. Deze lezing heeft de naam IJspret gekregen.

Sneeuw en ijs; blauwbekken in de kunst.

De winter, voor de één het seizoen dat het beste zo snel mogelijk voorbij kan zijn, terwijl de ander niet kan wachten de schaatsen weer uit het vet te kunnen halen. Koukleumen, sneeuwpret, uitglijden, warme chocomel. Het is elk jaar weer spannend hoe het uit gaat pakken, maar ontkomen aan de winter doen we hier niet.

Kunstenaars raken al eeuwen geïnspireerd door de natuur, en zo ook door de natuur in de winter. ‘Jagers in de Sneeuw’ van Pieter Breugel de Oude wordt gezien als het eerste op zichzelf staande winterlandschap. Het schilderij is gemaakt in 1565, en krijgt in de kunst in het noorden van Europa veel opvolgers, maar de traditie van sneeuw en ijs komt ook al vóór Breugel de Oude voor en dient dan vooral als achtergrond.

Als we aan Italië denken, dan zijn sneeuw en ijs niet de eerste associaties die opkomen. En hoewel niet vaak, is ook in kunst uit dit zuidelijke land de koude te vinden. Zelfs in de Bijbel, die zich voornamelijk in het Midden-Oosten afspeelt komt het woord ‘ijs’ 41 keer voor, en ‘sneeuw’ 24; hebben kunstenaars hier ooit iets mee gedaan?

Het landschap is een geliefd onderwerp in de negentiende eeuw, denk aan de romantische kunstenaars, en vooral ook aan de impressionisten. Deze groep kunstenaars was erg geïnteresseerd in de effecten van licht, en wat is er een interessanter fenomeen dan de ijskoude sneeuw die elk moment van de dag een ander effect geeft door de beweging van de zon? Kortom: sneeuw en ijs blijven fascineren.

Hanneke van den Boomen.

Gegevens

Datum:
december 12
Tijd:
13:30 - 15:30
Evenement Categorie: