Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Marie Antoinette

21 september 2021 @ 13:30 - 15:30

Lezing: Dinsdagmiddag  21 september 2021

wordt een lezing gehouden over het turbulente leven van Marie Antoinette, echtgenote van Louis XVI, koning van Frankrijk door historicus Boris de Munnick, die studeerde aan de VU en de UVA. Hij werkt momenteel als communicatieadviseur voor musea en culturele instellingen.

 Marie Antoinette zou in haar eentje verantwoordelijk zijn geweest voor de Franse Revolutie  (die 232 jaar geleden begon en heel Europa  op zijn kop zou zetten), door haar spilzucht, haar gekonkel, haar talloze relaties met mannen én vrouwen en door haar funeste invloed op haar man Louis XVI. De historische reputatie van Marie Antoinette ( 1755-1793) is op zijn minst gezegd rampzalig te noemen. Voor de Fransen zou ze altijd “de Oostenrijkse “ blijven en toen ze op een open kar naar het schavot werd gereden was ze de meest gehate vrouw van Frankrijk.   Vaak eigenzinnig en ondoordacht, voert Marie Antoinette als kroonprinses en later als koningin een geheel autonome koers die in de ogen van de hovelingen in Versailles volstrekt onacceptabel was. Haar onbuigzame karakter zou haar in de Franse Revolutie goed van pas komen, maar haar letterlijk de kop kosten. In de 19de eeuw volgde haar rehabilitatie: van monster naar heldin en tenslotte naar heilige.

Boris de Munnick ontrafelt de bestaande mythes rondom deze opmerkelijke vrouw, zoals haar beroemde uitspraak:  “Als ze geen brood hebben waarom eten ze dan geen cake”?

 

Hanneke van den Boomen

 

Gegevens

Datum:
21 september 2021
Tijd:
13:30 - 15:30
Evenement Categorie:

Locatie

Badhoevedorp
Snelliuslaan 35
Badhoevedorp,
+ Google Maps