Het eerste dagje uit van het nieuwe seizoen. Met Rechell, Suze en een chauffeuse; gezellig. We rijden rechtstreeks naar Bergen op Zoom en krijgen koffie met gebak in een gezellige tearoom. Daarna maken we een wandeling met een gids.

We bezoeken Theater de maagd. Deze voormalige kerk is gewijd aan de maagd Maria. Ze is verbouwd tot een modern theater met behoud van veel kerkelijke ornamenten.

Boven de voordeur van veel historische huisjes zien we een soort sleutel. Het blijkt de contour van de oude binnenstad te zijn. De gids legt de naam van de bergen op Zoom uit: De zoom verwijst maar een wal, een soort waterkering door de stad.

We bedanken de gids en lopen het oudste stadspaleis van Nederland binnen: De Markiezenhof. Het is gebouwd rond de 15de eeuw en sinds 1987 een museum. Wij lunchen in de Markiezenhof en gaan daarna de tentoonstelling “Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom” bekijken. Het mooiste stuk zilver vond ik het Maria beeld met kind. Zij staat op de wereldbol met daarop gegraveerd “Ave Maria”.

We lopen nog even naar het Kermismuseum, een feest van lichtjes en muziek. Na nog een drankje op de oude binnenplaats keren we huiswaarts. Moe en voldaan rijden we Badhoevedorp binnen.

Ik eindig dit verslag met het lied uit de 80-jarige oorlog:

Merck toch hoe sterck

Berg op Zoom hout u vroom,
Stut de Spaensche scharen;
Laet ’s Lands boom end’ sijn stroom
Trouwlijck doen bewaren!

Dank jullie wel. een heel bijzondere eerste dag

Wil Holshuijsen.

Categories:

Tags:

Comments are closed