Met 14 vrouwen onder leiding van Elly naar Amsterdam. Bij binnenkomst drinken we koffie met koek.

Deze zeer rijke familie Cromhout bewoonde bijna twee eeuwen vier panden. Zij hadden zoveel invloed, dat zij in Amsterdam katholiek mochten blijven terwijl Amsterdam inmiddels protestant was.

Ik begin in de wonderkamer. Die staat vol met bloemstukken en aan de wanden hangen kleurrijke natuurtekeningen. Dat is het werk van Maria Sibylla Merian. Zij was kunstenaar en wetenschapper. Zij ging naar Suriname om dieren en planten zo natuurgetrouw te tekenen. Wondermooi. Dit jaar is het  300 jaar geleden dat zij is overleden. Via het prachtige trappenhuis loop ik naar zolder. Daar is het Bijbelsmuseum gevestigd. Het was Dominee Leendert Schouten die de grondslag van dit museum gelegd heeft. We zien het schaalmodel van de Tempelberg in Jeruzalem. Het enige in Europa. De kerkboekjes waren heel bijzonder met het zilveren beslag. Deze boekjes waren voor thuis. Gelovigen putten kracht uit de Bijbelteksten. Het zilverbeslag werd mooi versierd met bijvoorbeeld een ster. Die symboliseert het licht en de schelp verwijst naar het graf.

We lunchen in het Cromhoutcafe. Elly dank je wel.

Dit is het mooiste grachtenhuis dat ik tot nu toe heb gezien.

Wil Holshuijsen