We hebben dit keer een chauffeuse. Een lieverd, erg aardig. Zij vertelt veel onderweg. We  komen in een grote zaal waar de koffie klaar staat met een heerlijk gebakje. We krijgen een lezing over de schilder Aert Schouman. Hij is geboren in Dordrecht in 1710 en overleden in 1792 dus hij is heel oud geworden. Hij was niet getrouwd en heeft zijn hele leven aan schilderen gewijd. Prins Willem V gaf hem opdracht om grote paradijselijk behangsels te schilderen voor zijn paleis Huis ten Bosch. Vooral exotische vogels. De Prins had een menagerie in de achtertuin. Dus modellen genoeg. We gaan de pas gerenoveerde behangsels bekijken. Zij zijn nog even te zien. Straks verdwijnen ze in het paleis van de Koning. “Aert Schouman schilderde de dieren in verschillende landschappen van oer hollands tot inheems” Zo levensecht, schitterend.

We lunchen op de vismarkt en zien aan de overkant een prachtig beeld van de gebroeders de Wit die zo wreed aan hun einde zijn gekomen. Zij zijn geboren in Dordrecht.

Na de heerlijke lunch lopen we over een hoge brug naar Huis van Gijn. Zaken jurist en verzamelaar woonde hier van 1864 tot aan zijn dood in 1922. Hij trouwde in 1864 met Cornelia Vriesendorp. Zij bleven kinderloos. Na zijn overlijden werd het huis museum. Sindsdien is er veel gerenoveerd met respect voor de oorspronkelijke inrichting van het huis. Het is net of de Heer des huizes ieder moment kan binnen komen. We kregen een uniek kijkje in een huis van 100 jaar geleden. De speelgoedzolder vond ik het leukst. Vooral de Julianapop van 1912.

Tot slot drinken we nog een drankje en zien in de tuin een oude boom staan. Die staat hier al eeuwen aan de stam te zien. Rechell, een geweldige dag met gelukkig goed weer.

Wil Holshuijsen