Met een gezelschap van 10 dames en onze leidster Kitty op weg naar “Het schip”. We zijn een keer eerder geweest, 11 jaar geleden. De gids neemt ons mee naar buiten en laat ons een container zien die een nagebouwde kelderwoning van 100 jaar geleden bevat. De uitdrukking een ondergeschoven kindje word hier werkelijkheid als we een lade zien met een baby die onder het bed geschoven werd. Michel de Klerk was in zo’n woning Museum_Het_Schip_amsterdamopgegroeid en wilde dit veranderen. Hij was een goede tekenaar en werd op 13 jarige leeftijd ontdekt door Eduard Cuyper. Kuyper was een architect voor de elite, De Klerk wilde mooie huizen bouwen voor arbeiders. In 1915 begon hij aan zijn project dat “Het Schip” zou worden. Binnen gaan we naar het postkantoor. Het moest mooi zijn, veel glas in lood, ronde vormen, een paleisje op zich. Dan zien we de museumwoning. De Klerk ontwierp ook de meubels, kasten, schoorsteenmantel, de karakteristieke klok en het behang. We beklimmen ook de toren. Een mooie houten constructie puur voor de sier gebouwd. Dan is het tijd voor de lunch en koffie. Kitty Bedankt.
Wil Holshuijsen