Met 23 vrouwen en onze leidster Rechell gaan we op weg naar Wenen. Onze gids is van Nederlandse/ Oostenrijkse afkomst. Allereerst bezoeken we de rustige residentiële wijk waar de Hundertwasser huizen staan. De huizen zijn ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar / architect Friedenreich Hundertwasser.
wenen-kerstmarkt
We vervolgen onze weg naar het Belvedère Paleis. De tuin is aangelegd in de renaissance stijl met prachtige beelden. De volgende dag gaan we naar de kerstmarkt bij het Rathaus: de Wiener Adventzauber & Christkindlmarkt. Deze markt bestaat al 700 jaar en is heel gezellig. Wat deze markt ook zo bijzonder maakt zijn de kinderen die in de galerij van het Rathaus allerlei creatieve dingen mogen maken. Er is een beroemd koffiehuis Het lijkt net een klein paleisje: “Ch. Demel’s Söhne” Zij hebben de lekkerste chocola ter wereld. Voor de Stephansdom is een kunstkerstmarkt met een totaal andere sfeer. Dan zie ik aan de overkant “de Musikverein”. In dit gebouw wordt het nieuwjaarsconcert uitgevoerd en wereldwijd op televisie uitgezonden. We zien het Burgtheater tegenover het monumentale Stadthaus. Het werd gesticht door keizerin Maria Theresia in 1741. Op het Maria Theresia plein staat het kunsthistorisch museum.
tiergarten_Schoenbrunn In de namiddag gaat de hele groep naar Schloss Schönbrunn. We hebben een heerlijk diner in het paviljoen van de Tiergarten Schönbrunn. Dit prachtige paviljoen staat midden in de oudste en mooiste dierentuin ter wereld. Na het diner gaan we naar het Concert in de oranjerie. Een wervelende show met melodieën van Mozart en Strauss. Sopraan Simona Ersinger en Bariton Thomas Weinappel treden daar op. De volgende ochtend gaan we naar een beroemd koffiehuis: Hotel Sacher. Ik eet daar de originele sacher torte met een koffiemelange. Dan gaan we naar de Hofbrug. Het stadspaleis van de Habsburgers. Tegenover het paleis ligt de beroemde Spaanse rijschool. De rijschool bestaat al 450 jaar. We lopen de Sint-Petruskerk binnen. De kerk dateert uit 1733. Dan naar het warenhuis “Steffel”. Met een glazen lift gaan we naar de achtste etage. Rond 18.00 uur rijden we naar het vliegveld. We landen in Rotterdam en rijden terug naar de Zernikehof. Daar nemen we afscheid van elkaar. Mijn dank is groot aan Rechell die ditmaal alles alleen heeft moeten regelen.                                                               Wil Holshuijsen