Met een praktisch volle bus, onze leidsters Rechell, Suse en onze buschaufeur Edwin naar Zeist. Het weer is schitterend. Aangekomen in het nieuwe gebouw van het W.N.F. drinken we wnf zeisteen kopje koffie. Daarna vertelt onze gids dat we in een klimaat neutraal gebouw zitten. Het W.N.F. krijgt geen subsidie. Alle projecten worden gefinancierd door middel van fondsenwerving. 83% van de subsidie gaat naar de projecten, de rest naar de organisatie. Ook is het leuk om te horen, dat het W.N.F. in 1961 mede is opgericht door Prins Bernhard. Het beroemde logo is bedacht door een andere oprichter: Peter Scott. Het logo is geïnspireerd door de beroemdste panda van de Londen zoo: Chi chi. Daarna rijden we naar ons lunchadres, een heus kasteel. Kerkebosch is een samengesteld kasteel. Alle oude elementen zijn via crowdfunding gefinancierd. Dat is geweldig gelukt. We krijgen onze lunch op schoot. Dat is helemaal niet erg als je in zo een prachtig pand zit. Het glas in lood raam op de eerste etage heeft een prachtige tekst “Het doet er niet toe hoe lang maar hoe goed men geleefd heeft” Wij hebben heerlijk gegeten en rijden door naar Doesburg, naar het museum Lalique.

laliqueIn het museum worden we ontvangen met een glas prosecco. Na de inleiding door de gids die vertelt dat René Lalique zijn inspiratie voor de glaskunst uit de natuur haalde. Het was de tijd van Art Nouveau (1910-1925) Hij kreeg de opdracht van een parijse parfum fabrikant om parfumflesjes te ontwerpen. Hij stond aan de wieg van de moderne parfumfles. Daar is hij beroemd mee geworden. Daarnaast maakte hij prachtige glasobjecten met felle kleuren. Een van zijn vroegste kunstwerken was een heel grote
libelle broche met prachtige details. Na het mooie pianospel van een van de medewerkers mogen we boven kijken waar veel van zijn werk is te zien. Eén van zijn mooiste ontwerpen is een naakt van een danseres. Zij had repen stof om haar lichaam die meedeinden met de muziek terwijl zij danste op een van onder verlichte glasplaat. Dat moet adembenemend zijn geweest. Doesburg is een mooie oude Hanze stad.

Het Lalique museum is gevestigd in een 14de eeuws pand in de oude stijl gerenoveerd. Niemand van ons was eerder in deze stad geweest. Wat heeft Nederland toch pareltjes van steden. Keurig op tijd rijden we huiswaarts waarna we prompt in een file belanden. Maar daar kan niemand iets aan doen. Rond half zeven rijden we Badhoevedorp binnen. Dank aan Edwin en onze leidsters, Rechell en Suse voor deze feestelijke dag.

Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed