Wij stappen om 07.00 uur in de bus in Badhoevedorp en maken kennis met Freek onze chauffeur. We rijden die dag naar Berlijn en maken een rondleiding door de stad. We zien een stuk van de Berlijnse muur en checkpoint Charlie. We stoppen bij de Kaiser-polen-kerkWilhelm-Gedächtniskirche. Na het bombardement van 1943 is de kerk nooit meer hersteld. Naast de oude kerk staat een supermoderne kerk.

Vervolgens vertrekken wij naar Polen. De eerste stad die wij aandoen is Poznań. Poznań is de wieg van de Poolse staat. We rijden naar het marktplein en mogen met onze gids Jola rondkijken. Beeldig die veelkleurige huizen. Midden op het marktplein staat een kar waar soep verkocht wordt. Achter de kar staat een tank waarmee de soep wordt warm gehouden.polen markt

We vervolgen onze weg naar Warschau. Onderweg bezoeken we het geboortehuis van Chopin. Hij is daar geboren op 22 februari 1810. Zijn moeder was Poolse zijn vader was Frans. Vanavond hebben we een schitterend concert in het “Palast auf dem Wasser”. Een Frédéric Chopin recital gespeeld door Ewa Beata Ossowska. De wervelende klanken vullen de prachtige paleiszaal. Buiten op de balustrade zit een prachtige pauw. Wat een roman. Vanavond hebben wij o.a. eend voor het diner, erg lekker. We lopen met Jola door het oude centrum dat fantastisch opgebouwd is na de verwoestingen van de oorlog. We rijden naar de Poolse bedevaartplaats. De zwarte madonna wordt gezien als het hart van de Poolse natie. Krakau is zo mooi. Deze stad wordt het Florence van Polen genoemd.  Krakau is niet gebombardeerd. De huizen op het marktplein zijn authentiek. De Mariakerk heeft een gouden altaar. We bezoeken de burcht met onze gids Martin. Vijf eeuwen lang hebben Poolse koningen hier geresideerd.

Die avond nemen wij met Martin deel aan een heerlijk Pools diner tijdens welk een folklore dansgroep optreedt. Later mag iedereen meedoen. Vooral het zakdoekje leggen is hilarisch. 15 Vrouwen gaan met Freek naar Auschwitz. Ik ben onder de poort gelopen met “arbeit macht frei”. Voor mij is vóór Auschwitz en nà Auschwitz nooit meer hetzelfde. Vandaag bezoeken we in Wieliczka de zoutmijnen. We gaan met de lift 135 meter naar beneden. Een sprookje met kroonluchters, een kapel en heel veel Bijbelse beelden. Ook de Poolse paus ontbreekt niet. En alles is van zout gemaakt. De laatste stad die we bezoeken is Wroclaw. Onze laatste gids is Monika. We zijn net op tijd voor een Mesdag-achtige panoramaschildering. Het stelt de slag bij Raclawice voor. We rijden door naar de Nedersilesische kastelen en landgoederen. In een van deze landgoederen drinken we een kopje koffie met gebak. Je voelt je even van adel, wat een luxe.

We rijden naar het Reuzengebergte en zien de hoogste berg genaamd Sneeuwwitje omdat haar top altijd wit is. We stappen uit en klimmen met moeite een klein stukje. Maar het resultaat mag er zijn. We zien een houten kerkje. Het zogenaamde polen-5staafkerkje. Dankzij gravin Friderike van Reden is het kerkje geplaatst en in 1844 ingehuldigd. We zijn naar Berlijn gereden en hebben een hele middag om Berlijn te bekijken. Truus, Corrie en ik willen graag de Dom zien, Het is een enorme kerk. Maar eigenlijk zijn het 3 kerken: preekkerk, doopkerk en trouwkerk. De crypte is met 94 bijzettingen van het geslacht Hohenzollern het belangrijkste grafmonument van Europa. Daarna een mooie rondvaart over de Spree. Na het ontbijt reizen we naar Nederland. ’s Avonds een heerlijk diner in restaurant de Pelikaan.

Rechell en Suze bedankt voor deze bijzondere reis.

Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed