We gaan met Rechell, Suze en onze Edwin op weg naar Leiden; eindelijk de geisha tentoonstelling zien. Maar eerst drinken we koffie met een Geisha-gebakje in het museumcafé, erg lekker.

Het Geisha-museum
Dan lopen we naar de tentoonstelling. In het midden van de geisha museumruimte staat een schitterend beeld van een Geisha in vol ornaat. Met behulp van een nagemaakt theehuis (Yoshifumi) uit Kyoto krijg je een goed beeld van Geiko’s (volleerde Geisha’s) en Maiko’s (Geisha’s in opleiding) Er is nog steeds een misverstand over geisha’s. De geisha is geen prostitu√© dat waren de courtisanes. Sinds 1950 is er een verbod op prostitutie dus de courtisanes zijn verdwenen en de Geisha’s zijn gebleven. Ze hebben een gedegen opleiding en zijn gastvrouw bedoeld om hun gasten te vermaken met dans, muziek en het rituele theedrinken. Zij ziet er fantastisch uit. De “Obi”, de doek die op de rug van de kimono bevestigd word kan tot 6 kilo wegen. Er is weer meer belangstelling door jonge meiden om geisha te worden.

Louwman-museum in Den Haag Louwman museum
Na deze schitterende tentoonstelling rijden we naar Den Haag, naar het Louwman-museum. Bij binnenkomst in het indrukwekkende museumgebouw zien we direct een grote galerij van de glazen koets getrokken door 8 paarden. Het portret van koning Willem I hangt aan het begin van de galerij, Hij zat vaak in deze koets die schitterend gerenoveerd is. We lopen door naar het marktplein waar we de lunch gebruiken rond de 19de eeuwse panden. Tot onze verassing zit in een hoek van het marktplein Prinses Beatrix. Bijzonder om haar van zo dicht bij te zien. Dan gaan we de tentoonstelling bekijken. We zien de auto’s van Elvis Presley, James Bond, Steve Mcqueen, Sir Winston Chruchill en die van Prins Bernhard. Maar het allermooiste vond ik de kunstauto in de vorm van een zwaan. Dit museum word gezien als de beste attractie van Den Haag.

De bollenvelden in Hillegom
Dan gaan we richting Hillegom. De vader van Edwin, onze bollenveldenbuschauffeur, was bollenkweker. Edwin weet daardoor de mooiste bollenvelden te vinden. We genoten van al die kleurtjes. Wat is Nederland toch mooi. In het centrum van Hillegom eten we een ijsje. Het was een heerlijke ontspannen en zonnige dag. Zoals Suze terecht opmerkte: een dag met een koninklijk randje. Dank jullie wel.
Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed