Aukje Bos voor de 7de keer in Badhoevedorp                                 

Dat Janny Haring in 2009 Aukje Bos wist te charmeren om hier in Badhoevedorp een aantal lezingen over kunstgeschiedenis te komen geven, bleek een schot in de roos. Aukje krijgt ook dit jaar weer onze VVB dames letterlijk muisstil. Iedereen hangt aan haar lippen.

Thema 2015 in 5 sessies: “Het Rijksmuseum heeft het”.

Via de penselen van schilders Maarten van Heemskerk, Anthonius Mor van Dashorst en Ferdinand Bol zijn keiharde of daadkrachtige Amsterdamse zakenlieden en bestuurders vereeuwigd, evenals hun echtgenotes in mooie gewaden. Per VVB-middag werd aan de hand van een detail uit een kunstwerk (uit het Rijks) een reeks andere kunstwerken belicht. Slapend cupidootje als rode draad of de letters AEN maar ook markante symbolen als het vegertje voor de goede huisvrouw, een hondje voor de huwelijkse trouw en ja, huwelijksportretten van de man, dan altijd met geld. Is het vredestijd, dan gaat de mooie oorlogsgod Mars uit de kleren.

Ook bekijken we beelden, reliëfs en soorten bustes van belangrijke mensen gemaakt door grote kunstenaars. Via Aukje wordt ons op een (humoristische) manier een inkijkje gegeven juist ook in de geschiedenis daaromheen. Geplaatst in de omgeving die we allemaal kennen, geeft dat nu juist de extra dimensie van de kunstgeschiedenis door Aukje.

Wij dragen Aukje een warm hart toe en dat gevoel is duidelijk wederzijds. Óf ze ook in 2016 weer komt …. Ons Badhoevedorpse medicijn uit de Chocoladeapotheek nam zij stralend in ontvangst. Dank Aukje het was wederom zeer leerzaam en gezellig.                                                                                    Els Oomen

Categories:

Tags:

Comments are closed