Met een bijna volle bus richting Den Haag en onze leidsters Rechell en Suze. Onze chauffeur is Gert-Jan. We rijden in een van der Valk bus. Allereerst is er koffie in restaurant Dudok met gebak en schaaltjes met slagroom. Heerlijk. Daarna rijden we naar het

Mauritshuis

Mauritshuis

Mauritshuis. Een juweel van het Hollandse classicisme. Het Mauritshuis heeft zijn naam te danken aan zijn eerste bewoner. Johan Maurits. (1604-1679) graaf van Nassau-siegen. Het huis werd tussen 1633 en 1644 gebouwd. Het werd in het centrum van Den Haag vlakbij het binnenhof waar toen ook al de Nederlandse regering zetelde gebouwd. De ligging is nog steeds ideaal. Na het overlijden van Johan Maurits op 20 december 1679 in Bergen dal vlakbij kleef kreeg het Mauritshuis verschillende functies. In 1820 kocht de staat der Nederlanden het Mauritshuis op. Op 1 januari 1822 opende het zijn deuren voor het publiek en werd het Mauritshuis definitief een museum. De Koninklijke collectie is nog steeds te zien samen met de verzameling van stadhouder Willem IV. Het museum werd tussen 2010 en 2014 volledig gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Gelukkig is het Mauritshuis daarbij ongeschonden gebleven. We genieten van de mooie collectie. Zoveel beroemde schilderijen uit de 16e en 17e eeuw, we komen ogen tekort. Pracht en praal uit vervlogen eeuwen. Het huis heeft zijn intimiteit weten te bewaren, een thuis voor iedereen.

Na de lunch in het avifauna restaurant maken we een

Avifauna

Avifauna

wandelingdoor het Vogelpark. We belanden in een demonstratie van roofvogels. De tribune zit vol ondanks de kou. Een jongeman geeft de vogels te eten. We zien onder andere de aasgier. Hij vertelt waarom deze vogels een kale kop en hals hebben. Anders zou de boel maar vies worden bij het aas eten. De vogels lijken uit het niets te komen. We zien zelfs roofvogels die in de lucht eten. Zij weten het eten nauwkeurig te vangen. Tot slot wordt er een bijdrage gevraagd voor het onderhoud van het Vogelpark. Een witte kaketoe neemt de euromunten in zijn bekje en weet de muntjes in de gleuf van een bus te doen. Heel leuk. We lopen terug naar het restaurant en krijgen nog een heerlijke verrassing. Een prachtig plateau vol met zoetigheden. Met een warme kop thee komen we bij. Daarna rijden terug naar Badhoevedorp. Dat gaat lekker snel. Rond zessen zijn we thuis. Met dank aan onze Rechell Suze en Gert-Jan.

Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed