Met 33 mensen en natuurlijk onze Rechell op weg naar Engeland. Onze chauffeur is Frits. We kennen hem van onze reis naar Kroatië. Een gezellige man, altijd bereid om ons bij te staan. Onze gids is Ardje. Een voor velen moeilijke naam om goed uit te spreken. Zij gaat ons heel veel vertellen over Engeland. We rijden naar Calais. Daar nemen de Eurotunnel naar Folkestone. We rijden via een rangeerterrein de trein in, daar wordt onze bus vastgezet met voor en achter een ijzeren hek. De bus staat vast. We zijn de eersten. Na ons volgen nog vele auto’s. We mogen uitstappen. Ik loop met Shelley en Jopie naar het toilet. De trein is lang. Bijzonder om mee te maken.
Voor je er erg in hebt rijden we Engeland in. We rijden naar Dover en zien de White Cliffs. Schitterend. We maken een wandeling en genieten van het uitzicht. Het verhaal gaat dat de soldaten die naar Engeland terug keerden het thuisgevoel kregen zodra ze de White Cliffs zagen.

Dag twee: Leeds Castle, Het was een nazaat van Willem de veroveraar’s edelmannen, Robert de Crevecoeur die in 1119 het kasteel liet bouwen. De laatste eigenaar van het kasteel, Olive, Lady Baillie liet het kasteel na als een levend huis. Een liefdadigheidsinstelling die als doel heeft het kasteel voor het engeland, zwanenpubliek te behouden. We genieten van de tuinen, de zwarte en witte zwanen, de pauwen en vele andere vogels. In het kasteel nestelen we ons op een van de vele banken en laten ons daar fotograferen. Inderdaad een levend huis. Ik vond dit kasteel het mooiste.

Dag 3: Sissinghurst castle en Canterbury.
Sla een tuinblad open en je ziet een reportage over Sissinghurst. Deze tuin is zo bekend. Vanaf 1932 werd Sissinghurst bewoond door Vita Sackville-West en haar echtgenoot Harold Nicholson. Zij waren beide echte tuinliefhebbers. Ze hebben de tuin aangelegd op kleur. Iedere border heeft zijn eigen kleur. Wit, roze, rood, geel. En dat is heel moeilijk, probeer het maar. Daar is heel veel kennis en beleid voor nodig. Hun is het gelukt. Ik geniet van deze bijzondere tuin waar ik al zoveel over gelezen had. Ook beklimmen wij de toren met 78 treden, de klim is het helemaal waard. De toren dateert uit 1560. Het uitzicht over het landgoed is romantisch. We vervolgen onze weg naar Canterbury. Daar Canterburyaangekomen bezoeken we de kathedraal van Canterbury. Al in het jaar 597 werd Augustinus tot aartsbisschop gewijd en Canterbury werd als zijn bisschopszetel gekozen. De kathedraal is zo groot dat je gemakkelijk verdwaalt. Midden in de kathedraal is Thomas Beckett vermoord op 29 december 1170 en daarom is deze plek het historische hart van de kathedraal. Als we naar buiten lopen zien we aan de overkant een schattig aardewerkwinkeltje. Rechell ziet een kaasplateau met een deksel in de vorm van een muis. Rechell is er weg van, Wil hogenhout en ik besluiten het te kopen als cadeau voor deze reis.

Dag vier: vandaag rijden we naar Rye. Een schattig stadje met veel antiek winkeltjes. Ik koop in een van de vele winkeltjes een lampetstel Gemaakt in Stratford. Vervolgens gaan we naar Hastings waar een beroemde slag heeft plaatsgevonden. Dat was op 14 oktober 1066 door Willem de veroveraar. De enige keer dat Engeland zo een slag heeft meegemaakt. De Engelsen hebben daar nog steeds een trauma over. Het wordt nog steeds op school geleerd. De enige nederlaag die Engeland ooit meemaakte. In Hastings zien wij de burcht die Willem daar heeft laten bouwen.

Dag 5: Kew Gardens. Een schitterende botanische tuin. De victoriaanse kas is superromantisch. Ook bijzonder is de kas met waterlelies. Één soort heeft een groot blad met een opstaande randje; daar kan een kind opzitten.

Dag zes: we gaan naar Bibury. William Morris zei ooit “the most beautifull village in England”. Hij heeft helemaal gelijk. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Als je ooit de detectiveserie midsummermurders hebt gezien dan weet je wat ik bedoel. De locaties van deze serie zijn trouwens strikt geheim anders gaat iedereen er naar toe.

Dag zeven: we rijden naar Blenheim Palace. Als je voor de poort van het paleis staat is het vooral de grootsheid die opvalt. Misschien wel grootser, kolossaler en statiger dan Versailles. Blenheim was een cadeautje van koningin Anna van Engeland aan de eerste hertog van Marlboro voor zijn overwinning bij de slag bij Blenheim in 1704. De architect was Sir John Vanbrugh. De tuinarchitect was Capabilty Brown. Winston Churchill is een nakomeling van de achtste hertog van Marlboro. De nationale held werd in 1900 in het Britse parlement gekozen. Hij bekleedde in 55 jaar een aantal belangrijke ministeriële functies en werd tijdens een recente tv-enquête van de BBC uitgeroepen tot grootste Brit Stratfordaller tijden. We brengen die dag ook nog een bezoek aan Stratford. De geboorteplaats van William Shakespeare. William is geboren op 23 april 1564. Zijn geboortehuis is er nog. Ook zien wij het Swantheater op de plek waar ooit het Globetheater stond van 1599. Dat theater is in 1613 door brand verwoest. Op dezelfde plek is nu het Swan theater gebouwd waar zijn beroemde stukken nog steeds worden opgevoerd.

Dag acht: Oxford. We zouden een korte rijtoer maken. Meer niet, maar we mochten zo een anderhalf uur rondwandelen. Misschien had Victor, de baas van Sophus travel, dat toch geregeld. Ik liep met Thea de drukke hoofdstraat uit en zie het universiteitcomplex. De poort, de binnenplaats en wil naar binnen. Er staat een portier die zegt dat dat niet mag. De universiteit bezoeken kost negen pond. Dan maar foto’s maken van de ingang. In gedachten zie ik inspecteur Morse samen met sergeant Lewis op het universiteitsterrein lopen. Menige moord is hier opgelost. Ik heb genoten van alle 18 verhalen. Morse was veel meer dan een detective. Ongelooflijk dat ik nu in Oxford rondloop samen met Thea. We gaan naar de stadskerk St Michael at the North Gate. Het is heel stil binnen. De geluiden van buiten verstommen. Fantastisch. Morse is hier zeker ook geweest. We komen helemaal bij. Een heel bijzondere dag voor mij.

Dag negen: we gaan naar huis via Dover terug naar de Europa tunnel. We rijden via Calais richting België. het rode koffertje doen we dit keer onderweg. Iedereen krijgt weer een cadeautje via het bingo spel. Ook geven we ons cadeau aan Rechell. Ze is blij verrast. De muis had zij niet verwacht. We zeggen Frits gedag en bedanken Ardje. We hebben nog een hele middag in Gent. Jopie en Thea en ik kiezen voor een tocht met bootjes. Wat een prachtige stad is Gent. We rijden naar Vinkeveen voor ons laatste diner. Heerlijk. Rond 10:00 rijden we Badhoevedorp binnen. Rechell, het was een fantastische reis. Suze is nog steeds niet beter. Hopelijk is zij de volgende vakantie er gewoon weer bij.

Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed