Met een volle bus richting Diepenheim. Onze chauffeur is deze keer Willem. We rijden eerst naar het Twents/Oranjemuseum: Nieuwe Haghuis. Dit nieuwe museum is in 2006 geopend. Genietend van een kopje koffie en een Amalia gebakje horen we de geschiedenis van dit museum. Tijdens een veldtocht in 1597 heeft Prins Maurits en zijn tweede vrouw Anna van Saksen een paar dagen in het oude Haghuis gelogeerd om op verhaal te komen tijdens hun mars door Twente.

Ook horen we van de medewerker een mooi verhaal over Prins Bernhard. Als hij zijn moeder bezocht op kasteel Warmelo, dat hier vlakbij ligt, reed hij krankzinnig hard door het dorp met zijn Ferrari. Iedereen wist, daar komt Bernhard aanrijden. Hij botste bijna op de kerkmuur. Blijkbaar werd dat getolereerd. Dan krijgen we uitleg over de Twentse tradities. We zien een schitterend bruidskabinet met een volledige uitzet.

Het allermooiste vond ik de gevouwen lakens. Die worden gevouwen en na elkaar toegerold. Zo ontstaan er 2 roosjes aan beide kanten en in het midden een hartje. Beeldig. Na deze uitleg mogen we het museum bekijken. Ik vond vooral de Julianapop prachtig. En ook de vele Oranje borden. Het bord met de verloving van Juliana met de Zweedse prins Karl die nooit heeft plaatsgevonden was bijzonder.

Dan rijden we naar restaurant “In de Kokkerieje” voor een heerlijke lunch. Na de lunch gaan we Diepenheim verkennen. Dan rijden we langs de kastelen. Het zijn er zeven. We gaan twee tuinen bekijken. Eerst kasteeltuin Weldham. Een prachtige formele tuin met een mooie laan van hazelaars en buxus in vorm gesnoeid. Ook zijn er al rozen. Maar de mooiste kasteeltuin vond ik die van kasteel Warmelo. Een sprookjestuin met heel veel verborgen laantjes, waterpartijen en mooi bloeiende azalea’s en rododendrons. Het was iedere keer een verrassing wat je om de hoek te zien kreeg. Alles is nu ook overweldigend groen, zeker dit voorjaar. Zo ver je oog reikte geen auto, vliegtuig of mensen te bekennen. Een prachtig groen plekje is dit stukje Nederland, sprookjesachtig mooi. Met een zeer voldaan gevoel rijden we huiswaarts.

Rond 7 uur rijden we Badhoevedorp in met dank aan chauffeur Willem en natuurlijk Rechell en Suze, die helaas nog niet mee kon.

Een schitterende dag. Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed