Maar liefst 50 vrouwen wilden de verrassingsdag meemaken. We hadden er allemaal veel zin in. Helaas was Suze niet mee. Ze was ongelukkig gevallen en had haar pols gebroken. Suze, sterkte en beterschap. De verrassing was een dag Rotterdam, allereerst naar het Belasting & Douane Museum. Een mooi monumentaal pand aan de Parklaan. Daar drinken we koffie met een lekker gebakje.

Daarna mogen we het museum bekijken. Al sinds de oudheid worden er belastingen betaald en wordt er tol geheven. Het mooiste voorwerp vond ik de Trompbank. Vlootvoogd Cornelis Tromp (1629-1691) kreeg deze bank vanwege zijn overwinning bij de slag om de tol over de Sont bij Denemarken. De achterkant van de bank is een latere kopie van het originele schilderij van Cornelis Tromp en de zeeslag. De bank is er in de 19de eeuw omheen gebouwd. De schilder is Johannes Mijtens (ca.1614-1670), een zeventiendeeeuwse hofschilder. Een prachtig pronkmeubel.

Na deze tentoonstelling hadden we een heerlijke lunch bij restaurant Z+M. Een mooi industrieel pand met uitzicht over de oude haven. Ik had een lekker kalfspasteitje. Na de lunch reden we naar de Kunsthal. We gingen de tentoonstelling S.H.O.E.S. bekijken over hoge hakken en echte liefde. Wie heeft deze hakken niet gedragen? Er staan 500 paar schoenen in allerlei modellen. Vanaf 1900 tot nu. Soms ware kunstwerkjes. Ik vond de goudkleurige schoen met als hak Atlas die in dit geval de leest draagt heel mooi vormgegeven. Maar de meest indrukwekkende tentoonstelling ooit, zagen Corrie Nijenhuis en ik op de 3de etage: De tweede wereldoorlog in 100 voorwerpen. Samengesteld door de gastcurator Ad van Liempt. Ik zou ze alle 100 willen omschrijven maar dat kan niet. Bijvoorbeeld het Joodse jongetje Joop Levy die ondergedoken zit. Zijn neef Jonny maakt voor zijn 8ste verjaardag van een wc-bril een bommenwerper. Trots loopt hij na de bevrijding met de bommenwerper op straat. En dan de knikkers van Anne Frank. Ze geeft ze in bewaring bij haar buurmeisje Toosje Kupers. Na de oorlog zou ze de knikkers op komen halen. We weten nu wat er met haar gebeurd is. Zo zijn er nog veel meer bijzondere voorwerpen en verhalen. Een aanrader, deze tentoonstelling.
Bedankt Rechell voor weer een bijzondere dag.

Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed