Met 16 vrouwen op pad naar de kerstmarkten. Rond 7 uur zaterdagochtend stappen we in de bus. Onze Chauffeur Cor rijdt eerst naar Rotterdam waar een aantal medereizigers instapt. Dan rechtstreeks naar Keulen. Dat is een lange zit. In Keulen ligt aan de kade van de Rijn onze boot: de M.S. Serenade. Na een welkomstdrankje van reisleidster Wilma krijgen we onze kamers toegewezen. De kamer van Marianne en mij ligt op het middendek met uitzicht op het water, geweldig.

Deelnemers Kerstcruise

Deelnemers Kerstcruise

Na de heerlijke lunch gaan we op stap naar de kerstmarkt in de binnenstad. Dat is genieten. Keulen is oud. In de oertijd woonden er al mensen. Nu wonen er op deze plek ongeveer 100.000 mensen. Alle houten chalets zijn versierd met kabouters en heel veel kerstlichtjes. Ook is er een grote schaatsbaan met als middelpunt de statige domkerk. Als je een beker met glühwein bestelt krijg je de beker er voor een kleine meerprijs bij. Marianne en ik hebben zo heel wat bekers verzameld. Leuk om thuis cadeau te geven. Rond vier uur klinken we op ons koningshuis. Op deze dag 200 jaar geleden landde Willem I in Scheveningen. Als we naar de boot terugkeren is het donker. Er is een heerlijk diner.

’s Morgens worden we wakker en kijken naar buiten. We varen. Een magisch moment. De boot is rond 10 uur in Düsseldorf en er wordt aangemeerd. Na het ontbijt lopen we naar het centrum van Düsseldorf. De klokken van de kerk luiden. Dat klinkt prachtig in de stille stad. We lopen even de kerk binnen om te kijken. Later vinden we een bijzonder Chinees theerestaurant dat open is. Na de lunch is er een busstadstour. Natuurlijk hebben we ons opgegeven want wij zijn van de excursies. Rond 13:45 stappen we in de bus met een Nederlandse gids. Hij vertelt dat Düsseldorf rond de 11de eeuw is opgericht. Inmiddels wonen er nu zo’n 60.000 mensen. We rijden naar de binnenstad en zien de beroemde Königsallee met de monumentale huizen. Het is de belangrijkste winkelstraat. Dan rijden we naar de buitenwijken met net zulke lelijke kantoorpanden als iedere stad heeft. Düsseldorf is in WOII flink gebombardeerd. Kerstcruise 2013Gelukkig is er een wijk bespaard gebleven met prachtige witte jugendstil huizen. Deze zijn erg gewild en brengen veel geld op. We mogen even uitstappen om wat foto’s te maken. Na deze tour gaan we de kerstmarkt van Düsseldorf verkennen. We zien de Engelenmarkt. De sfeer is gemoedelijk ondanks de drukte. Ik koop 4 engeltjes op een rijtje. Mijn 4 kinderen. Ook hier verzamelen we weer leuke bekers. Ik vind zelfs een engelenbeker. Rond half zeven is er een afscheidsborrel en een galadiner. Heerlijk.

Na het diner wordt al het personeel voorgesteld; van kapitein tot kamermeisjes Daarna wordt er muziek gespeeld door muzikant Milan. Omdat er ook een Spaans gezelschap aan boord is wordt er vurig gedanst. Twee van onze vrouwen worden ten dans gevraagd door knappe Spanjaarden. Zij dansen erg goed. De boot vertrekt naar Arnhem. Je merkt helemaal niets van het varen, zo rustig is de Rijn. ’s Morgens na het ontbijt nemen we afscheid van het personeel. Via Rotterdam rijden we naar Badhoevedorp. Rechell en Suze, bedankt Ik heb samen met Marianne genoten.

Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed