Heerlijk vandaag een extra dagje uit, spontaan gepland door Suze die heel graag de “da Vinci tentoonstelling” wilde zien. Ook onze Edwin is weer van de partij. Bij aankomst in Rotterdam drinken we eerst koffie in een wel heel bijzonder restaurant: “Hotel New York”. Vanaf deze plek vertrokken duizenden emigranten naar Amerika. Na een renovatie in 2008 is het nu onder andere een restaurant. Bij de koffie krijgen we een reuzenmoorkop, heerlijk.

Dan rijden we naar het oude postkantoor. Een prachtig monumentaal gebouw van wel 22 en een halve meter hoog. In dit gebouw is de da Vinci tentoonstelling. Bij binnenkomst staat Ruth, onze gids, ons op te wachten. Zij vertelt dat Leonardo da Vinci niet alleen een briljant kunstenaar was maar ook een wetenschapper, beeldhouwer, musicus, wiskundige, ingenieur, architect en nog veel meer. Veel van zijn inzichten liepen meer dan 400 jaar vooruit op hun tijd. Veel van zijn uitvindingen zijn gedetailleerd nagebouwd op de tentoonstelling. Tot slot belanden we in de Mona Lisa zaal. Wie kent haar niet? De Franse ingenieur Pascal Cotte kreeg de opdracht om met zijn speciale camera drie uur lang de Mona Lisa te fotograferen. Hij stelde vast dat de Mona Lisa een blauwe hemel, een roze gelaat, lichtgekleurde bergen en groene bomen had. Ook had zij wenkbrauwen en wimpers. Daarmee is het raadsel rond de Mona Lisa niet opgelost. De vraag blijft wie hij of zij was. We bedanken Ruth voor de rondleiding.

Dan rijden we naar Gouda waar we eerst op de markt een heerlijke lunch krijgen met uitzicht op het prachtige stadhuis. Op loopafstand staat het Gouda museum. Ook weer zo’n prachtig pand uit de 17de eeuw. Het is een voormalig klooster met een kapel. We gaan de tentoonstelling bekijken van Henri Fantin-Latour (1836-1904): “Dromen op doek”. Hij was een tijdgenoot van Manet, Berthe, Morisot & Whistler. “Langzaam ben ik van de realiteit in de droom beland, die reis duurde bijna mijn hele leven” een citaat van Henri Fantin-Latour op 12? 1904. En droomdoeken zijn het. We zien veel stillevens. Een van de mooiste doeken vond ik een oriëntaals vrouwelijk naakt op een rustbank. Zo volmaakt mooi. Hij heeft dit schilderij in 1904 gemaakt. Dan is de dag alweer voorbij. Rond half zeven rijden we Badhoevedorp in.

We bedanken Edwin voor zijn rijkunsten van het afgelopen jaar en wensen hem fijne feestdagen. Suse en Rechell, heel hartelijk bedankt voor een heel bijzondere dag met alleen maar hoogtepunten. Wil Holshuijsen

Categories:

Tags:

Comments are closed