Bij de Nederlandse Bank nementwee studenten ons mee naar de filmzaal. Zij vertellen om beurten waar het allemaal om draait in de Nederlandse bank. De bank berust op drie pijlers: veiligheid, soliditeit & vertrouwen. Voor 1973 was de dollar gekoppeld aan de Amerikaanse goudvoorraad, deze koppeling werd in 1973 losgelaten. Vertrouwen kwam daarvoor in de plaats. Na de film komen we in een ruimte waar zilveren en gouden namaakstaven liggen, net echt.

Eén goudstaaf is

witte-hd-achtergrond-met-twee-goudstaven-in-3d-hd-wallpaper[1]€ 40.000.000,- waard. Ons goud is aardig verdeeld over de wereld. Na de 2de wereldoorlog ligt in London 18% goud, in

New York 51% en in Ottawa 20%. In Amsterdam maar 11%. Geen van deze landen wil ons goud teruggeven. We zouden de crisis met dit goud kunnen oplossen. Dan lopen we naar een ruimte waar we de tijdlijn kunnen bekijken van de Europese Unie. Het begon allemaal met het verdrag van Maastricht in 1992. Er waren 6 landen die direct meededen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Italië. Tot slot is in 2013 Kroatië erbij gekomen. We zijn nu met 28 landen. Hoe Griekenland er toch bij kon komen terwijl iedereen wist dat zijn begroting niet in orde was blijkt heel simpel: In Griekenland ligt een haven die voor de Amerikanen van strategisch belang is.

Dan lopen we naar de ruimte waar je kunt zien of een bankbiljet vals of echt is. Het is wel zo dat als je een vals bankbiljet krijgt het niet word vergoedt door de bank. Dan had je maar beter op moeten letten. (Dit komt zelden voor). Je zou het valse geld zelf gemaakt kunnen hebben. . Tot slot lunchen we gezellig met elkaar in restaurant Lempicka.

Categories:

Tags:

Comments are closed